& رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه گفت: قطعهسازان کاری با افزایش قیمت خودرو ندارند و حرف شان این است که تعدیل قیمت قطعات صورت بگیرد و پرداختی خودروسازان به صنعت قطعه یکماهه شود.
محمدرضا نجفیمنش با بیان اینکه متوسط قیمت قطعات باید بین ۸۰ تا ۱۴۰ درصد افزایش یابد، افزود: رشد ۳۰ درصدی قیمت خودرو نمیتواند تامینکننده نظر قطعهسازان برای تعدیل قیمت قطعات باشد. وی تاکید کرد: اگر تعدیل قیمت مدنظر قطعهسازان انجام نشود، ادامه حیات صنعت قطعه با مخاطره مواجه میشود. اما رضا رضایی، رئیس پیشین انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو نیز در این مورد گفت: اتفاقات ارزی آغاز امسال و تحریمها رشد ۸۰ تا ۳۰۰ درصدی مواد اولیه داخلی مورد نیاز صنعت قطعه را رقم زد. این در حالی بود که قطعهسازان ناچار به خرید نقدی مواد مورد نیاز و فروش به یک سوم قیمت به خودروسازان و دریافت مطالبات خود پس از چند ماه بودند.
وی بیان کرد: هنوز در حوزه واردات بخشی از مواد اولیه خارجی و نیز پرداختیهای خودروسازان که به پنج ماه رسیده، با مشکل مواجهیم. وی افزود: اگر خودروسازان بهدنبال افزایش تیراژ هستند، باید پرداختی خود به قطعهسازان را حداقل به ۲ ماه کاهش دهند. وی افزایش ۳۰ درصدی قیمت خودروهای پرتیراژ در مرحله نخست را ناکافی برشمرد و گفت: چون هزینههای تامین مواد اولیه برای قطعهسازان حداقل ۸۰ درصد افزایش یافته، رشد قیمت خودرو نمیتواند برای تعدیل قیمت قطعهسازان کافی باشد. رضایی خاطرنشان کرد: صنعت قطعه برای تداوم فعالیتهای تولید و حفظ اشتغال خود نیازمند بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش است که تاکنون مقرر شده ۸۰۰ میلیون یورو و چهار هزار میلیارد تومان (در مجموع نزدیک به ۱۱ هزار میلیارد تومان) به آن اختصاص یابد. وی تاکید کرد: به روز شدن قیمت قطعات و تخصیص نقدینگی، فوریترین نیازهای این صنعت به حساب میآیند.
& نشست خبری مدیران امدادخودرو ایران دیروز برگزار شد و مدیرعملیات و مناطق این شرکت در پاسخ به پرسش «دنیایاقتصاد» مبنیبر اینکه کدام خودروها بیشترین درخواست امداد را دارند، گفت: خودروهای پرتیراژ در صدر درخواست امداد قرار دارند.رسول رمضانی افزود: بیشتر ایراداتی که برای آنها درخواست امداد میشود، به اصطلاح « الکتریکال» است و در این بین، خالی شدن شارژ باتری و سوختن فیوز بالاترین فراوانی را دارد. وی با بیان اینکه در این موارد، تشخیص ایراد، مهمترین مساله است، گفت: در حال حاضر امدادخودروهای متفرقه نیز فعال هستند و در ایرادهای الکتریکال آسیبهای زیادی به مشتریان وارد میکنند. رمضانی با اشاره به فعالیت ۱۵۰۰ امدادگر در ناوگان افزود: هماکنون بخشی از خدمات بهصورت قطعی منجر به تعویض خدمات نمیشود، این در حالی است که خدمات فنی هماکنون تنها به محصولات گروه ایرانخودرو داده میشود و در مورد سایر خودروها به خدمات عمومی بسنده کردهایم.
مدیرعملیات و مناطق شرکت امداد خودرو ایران در ادامه در خصوص ارائه خدمات امدادی به خودروهای مونتاژی ایرانخودرو نیز گفت: هماکنون تمام قطعات سوزوکی و هایما در ناوگان عادی وجود ندارد و تنها در امداد پلاس این قطعات عرضه شده است. رمضانی ادامه داد: از آن جا که خدمات امدادی خودروهای پژو ۲۰۰۸ و ۵۰۸ از پیچیدگی الکتریکال بالایی برخوردار هستند نیز این خودروها سریع به نمایندگی پایلوت انتقال داده میشوند. رمضانی اما در پاسخ به پرسش دیگر «دنیایاقتصاد» بیشترین نارضایتی مشتریان را از امدادخودرو، تاخیر در زمان مراجعه امدادگر اعلام کرد و گفت: هماکنون میانگین زمان مراجعه ۲۵ دقیقه است که دلیل اصلی آن ترافیک به حساب میآید.
در ادامه این نشست مهدی عباسی، مدیر برنامهریزی راهبردی امداد خودرو ایران نیز گفت: هماکنون در مجموع ۸۶۲ امداد سیار بهصورت سمند و موتورسوار، ۵۷۷ ناوگان حمل با انواع خودرو و ۱۷۶ ناوگان خسارت مشغول ارائه خدمات هستند. وی افزود: ارائه خدمات سرویس در محل با هدف افزایش رضایتمندی و تکریم مشتریان و جلوگیری از اتلاف وقت، بخشی از اهداف جدید امدادخودرو ایران است. در ادامه اما وحیده ایلواری، مدیر مرکز پاسخگویی ایرانخودرو نیز گفت: روزانه به طور میانگین ۱۴ هزار درخواست به ثبت میرسد و رکورد درخواستها نیز ۳۳ هزار مورد در یک روز بوده است.
& معاون اول رییسجمهور، وزارت صنعت را مکلف کرده تا ظرف یک هفته، ضوابط ورود و ترخیص خودروهای در گمرک مانده را ابلاغ کند؛ این مهلت به پایان رسیده و گمرکات منتظر ابلاغیه هستند. ترخیص خودروهای در گمرک مانده که به تازگی از سوی هیات دولت در قالب مصوبهای، ابلاغ شده است، این تکلیف را به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت گذاشته تا شیوهنامه ورود و ترخیص این خودروها را ظرف یک هفته ابلاغ نماید. اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهور این ابلاغیه را در تاریخ ۱۶ دیماه امسال صادر کرده و در یکی از بندهای آن، وزارت صمت را مکلف کرده است تا ظرف یک هفته (حداکثر تا ۲۳ دیماه)، این دستورالعمل را ابلاغ نماید. در این میان گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز میگوید تا زمان ابلاغ دستورالعمل از سوی وزارت صمت، اقدام به ترخیص این خودروها نخواهد کرد؛ در حالی که وزارت صنعت، هنوز هیچگونه عکسالعملی در رابطه با ابلاغ این شیوهنامه به گمرکات، نداشته است. بر این اساس اگرچه در مورد ابلاغ این مصوبه از سوی دولت بدون رسیدگی به تخلفات واردکنندگان اما و اگرهایی را به همراه دارد، اما به هر حال، دولت این تصمیم را گرفته و تا این لحظه وزارت صنعت هنوز به تکلیف خود عمل نکرده است. آنگونه که در مصوبه هیات وزیران هم آمده است، ثبت سفارش برای واردات خودروهای سواری بدون رعایت سال ساخت که تا تاریخ ابلاغ این تصویبنامه دارای قبض انبار اماکن گمرکی مناطق آزاد تجاری - صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی باشند، مجاز است .
& نماینده مردم تهران در مجلس گفت: افزایش چند ده درصدی قیمت خودروهای پرتیراژ و کم تیراژ اقدامی غیر قابل قبول و دارای آثار تورمی و اقتصادی بسیار منفی است و اصلا نباید بار مالی خروج خودروسازان و قطعهسازان از بحران بر دوش مردم گذاشته شود.سیده فاطمه ذوالقدر در گفتوگو با ایسنا با اشاره به افزایش ۳۰ تا ۱۴۵ درصدی قیمت خودرو توسط ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو، گفت: سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان که متولی ایجاد تعادل بین مردم و تولیدکنندگان و صنعتگران است به جای عمل به این وظیفه خود، طرفِ خودروسازان را گرفت و در دو مرحله به افزایش قیمت خودروهای غیرپرتیراژ چراغ سبز نشان داد و بعد با تاخیر چند روزه با افزایش چند ده درصدی قیمت خودروهای پرتیراژ موافقت کرد.وی تاکید کرد: چرا قیمت خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان که در توان مالی اقشار آسیبپذیر و حقوقبگیر بود پس از کش و قوس فراوان به شدت افزایش یافت؟ آیا مسؤولان دولتی که وظیفه دارند از تولید و مصرف به صورت همزمان حمایت کنند کمترین اهمیتی به توان مالی مصرفکنندگان واقعی خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان دادند؟ آیا آزادسازی قیمت به نفع مردم هم هست؟ چه ضمانتی وجود دارد در پی این تصمیم که مجری آن خودروسازان و تصویب کنندگان آن، مجموعه دولت و شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا هستند موجب تعادل قیمت بازار و کارخانه شود؟
& تعدادی از مشتریان شرکت «سایپا» در اعتراض به محقق نشدن وعده این شرکت، مقابل ساختمان اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خیابان سمیه تجمع کردند و خواستار پاسخگویی مسئولان به مشکلات خود شدند. این افراد که تعداد آنها کمتر از یکصد نفر بود، به محقق نشدن وعده این خودروساز برای تحویل «سیتروئن C3» و «ساندرو استپ وی» اعتراض داشتند.در پلاکاردهایی که آنها در دست گرفته اند، نشان شرکت های «سیتروئن» و «سایپا» چاپ شده و این جمله نوشته شده است که «پیش فروش به ریال، تحویل به دلار». در ماه های اخیر به دنبال اعمال تحریم ها و همچنین نوسانات نرخ ارز، تولید خودرو کاهش و قیمت انواع خودرو در بازار افزایش یافت که سبب شد خودروسازان نتوانند در تحویل خودروهای پیش فروش شده به تعهدات خود عمل کنند.
در این شرایط خریداران این خودروها نیز ملزم شدند که مابه التفاوت تغییرات نرخ را پرداخت کنند. خودروی سیتروئن C3 از خودروهای پسابرجامی سایپا بود که با همکاری شرکت فرانسوی سیتروئن در سایپای کاشان در مدار تولید قرار گرفت که با خروج آمریکا از برجام، روند همکاری این دو شرکت متوقف شد.«ساندرو استپ وی» نیز در مشارکت با دیگر خودروساز فرانسوی یعنی رنو تولید می شد که اکنون سایپا در تامین قطعات آن با مشکل مواجه شده است.
& رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: خصوصی سازی ایران خودرو و سایپا به نوعی اصولی نبوده؛ چراکه نه تنها از مشکلات خودروسازان کم نکرد بلکه به مشکلات آنها دامن زد.“کاظم جلالی” به اشاره به ضرورت حل مشکلات صنعت خودروسازی، گفت: خصوصیسازی ایران خودرو و سایپا به نوعی اصولی نبوده؛ چراکه نه تنها از مشکلات خودروسازان کم نکرد بلکه به مشکلات آنها دامن زد.بحثهایی که در مورد خودروسازی مطرح است به دو دسته تقسیم میشود؛ نخست آنکه باید دید چگونه مشکلات فعلی خودروسازان حل میشود و دوم آنکه مشکلات خودروسازی چیست و چه اقداماتی باید برای حل این مشکلات صورت گیرد؛ که البته دومین مبحث اساسیتر و مهمتر است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که در حال حاضر هر دو شرکت خودروسازی اصلی کشور دچار مشکلات بسیاری هستند.خودروسازان برای حل مشکلاتی مانند بدهیها، موضوع اتکای شرکتهای قطعهسازی به کارخانههای خودروسازی و مسائل مربوط به نیروی انسانی شاغل در این صنعت نیاز به پکیج خاص دارند.عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینکه ضعف در تولید خودرو از لحاظ ایمنی به کشته و مجروح شدن مردم منجر می شود، ادامه داد: باید برای صنعت خودروسازی استراتژی صنعتی داشته باشیم تا از این طریق مشخص شود چه خودروهایی در داخل تولید شود همچنین باید بررسی شود پیشرفت این صنعت به چه اقدامات اساسی نیاز دارد.
& دبیر ستاد تنظیم بازار از واردات لاستیک هندی خبر داد و گفت: طی مذاکراتی که با مسئولان هندی در سفر اخیر وزیر امور خارجه به این کشور داشتند، قرار است هند ما را در این خصوص تامین کند و از امروز واردات لاستیک از هند آغاز میشود.
& در حالی پس از ماهها انتظار، خودروسازان مجوز افزایش قیمت خودروهای پرتیراژ را دریافت کردند که به نظر می رسد این تصمیم پاسخ قانع کننده ای را به انتظار طولانی شرکتها به همراه نداشته است هر چند اعمال این افزایش قیمت در اوضاع کنونی زیان هنگفت خودروسازان و افت شدید تولید می تواند مانع از ادامه زیان خودروسازان شود اما با این حال برخی از کارشناسان و فعالان این صنعت معتقدند که با وجود اینکه 30 درصد رقم کمی نیست اما بعید است در شرایط بحرانی صنعت خودرو رقم 30 درصد به شرکتها اجازه دهد که هزینه های تمام شده قطعه سازان را با سود معقول 7 تا 8 درصد پوشش دهند.در شرایطی دولت با افزایش 30 درصدی قیمت خودروها موافقت کرده است که تاخیر چند ماهه دولت در اعلام قیمت جدید خودروهای زیر 45 میلیون زیانی در حدود 10 هزار میلیارد تومان به خودروسازان و سود هنگفتی را به جیب دلالان سرازیر کرده است.
در همین زمینه مدیر یکی از مجموعه های بزرگ قطعه سازی کشور نیز با اشاره به لزوم به روزرسانی قیمت تمام قطعه سازان توسط خودروسازان می گوید: بعید است 30 درصد افزایش قیمت خودروهای پرتیراژ، دست خودروسازان برای به روز کردن قیمت های قطعه سازان را باز بگذارد.رضا رضایی در همین خصوص گفت: در صورتی که قیمت قطعه سازان اصلاح نشود قطعه سازانی که در این ماهها به شدت آسیب دیدند به طور کامل از بین خواهند رفت.وی همچنین جبران بخشی از هزینه ها بواسطه قیمت خودروهای مونتاژی را موجب امیدواری شرکتها دانست و تاکید کرد: هر چند بخشی از این کاستی ها می تواند از فروش خودروهای مونتاژی که در حاشیه بازار قیمت گذاری می شوند تامین گردد اما در شرایط کنونی که تامین قطعات این خودروها که به صورت CKD و وارداتی است و تولید این خودروها را با مشکل و افت زیادی مواجه کرده است بالطبع چندان پاسخ گوی هزینه های وارد شده نخواهد بود.
این عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان در ادامه به افزایش هزینه 68 درصدی مواد اولیه واحد قطعه سازی خود در 6 ماهه دوم سال جاری پرداخت و گفت: تا قبل از تحریم ها مواد اولیه ای که به صورت 3 تا 4 ماهه و بدون افزایش قیمت خریداری می کردیم امروز علاوه بر افزایش قیمت مواد، باید هزینه خرید را به صورت نقد پرداخت کنیم! رضایی با اشاره به اینکه کمبود نقدینگی در ماههای اخیر واحدهای قطعه سازی را ناگزیر به دریافت تسهیلات با بهره بالا از بانک ها و بازار سرمایه کرده است، اضافه کرد: باز پرداخت این ارقام با بهره های آن بعید است مورد قبول خودروساز قرار گیرد بنابراین 30 درصد افزایش قیمت برای قطعه سازان رقم بسیار نگران کننده ای است چرا که با این رقم خودروسازان نمی توانند حتی قیمت مواد اولیه قطعه سازان را به روز کنند.
& مشکلات تامین منابع ارزی و ریالی واردات مواد اولیه تولید قطعات خودرو، موجب شد به رغم آزادسازی قیمت خودروهای خارج از شمول قیمتگذاری و آغاز افزایش پلکانی قیمت خودرو، وزارت صنعت از بسته 15 هزار میلیارد تومانی نجات صنعت خودرو هم رونمایی کند. بستهای که در قالب آن پرداخت 11 هزار میلیارد تومان تسهیلات شامل 4 هزار میلیارد تومان تسهیلات ریالی و 850 میلیون یورو تسهیلات ارزی برای حفظ اشتغال صنعت قطعهسازی و زنجیره تامین خودروسازان تخصیص خواهد یافت.
کاهش 70 درصدی تیراژ تولید خودرو در آذر ماه امسال و افت 30 درصدی تولید درمجموع 9 ماه امسال موجب شد تا با پیش فروش یک میلیون دستگاه خودرو به مشتریان ، میزان تعهدات معوق شرکتهای خودروسازی و نارضایتی ثبت نام کنندگان پیش خرید خودرو افزایش یابد. علاوه بر آن رشد هزینه تمام شده تولید ، کمبود نقدینگی ،مطالبات معوق قطعهسازان از خودروسازان و موانع تامین و تخصیص ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه شرایطی را رقم زد که قطعهسازان از موج تعطیلی شرکتهای قطعهسازی ، ریزش اشتغال و رشد بیکاری در این بخش خبر داند. با این روند مقرر شده تا بسته نجات 15 هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو در قالب تسهیلات ارزی و ریالی بانک مرکزی در اختیار 2 خودروساز بزرگ قرار گیرد تا به قطعهسازان و زنجیره تامین آنها تزریق شود.