مکاجو

مطالب / اخبار اخبار حوزه خودرو در روزنامه ها مورخه 22 / 9 / 97

images

22 آذر 1397

اخبار حوزه خودرو در روزنامه ها مورخه 22 / 9 / 97

 

& تعیین قیمت خودرو همچنان در ابهام به‌سر می‌برد و این شرایط سبب شده تا شرکت‌های خودروساز و مصرف‌کنندگان بلاتکلیف بمانند. بعد از افزایش قیمت ۴ محصول ایران خودرو، اظهارنظرهایی از سوی مسوولان صنعتی کشور مطرح شد. حال آنکه تمام این اظهارنظرها حاوی دو نکته اساسی بود و آن تاکید بر نقش سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار در تعیین قیمت خودرو و همچنین تاکید بر این مساله که این سازمان مشغول کار کارشناسی به‌منظور تعیین قیمت خودروهایی است که پیش از این شورای رقابت مسوول قیمت‌گذاری آنها بوده است.

به این ترتیب در حالی سازمان حمایت مشغول کار کارشناسی روی قیمت محصولات پرتیراژ خودروسازان است که هنوز ساز و کار مشخصی در این زمینه ارائه نشده است. پیش از این شورای رقابت بسته مشخصی در ارتباط با تعیین قیمت‌ها در اختیار داشت. در بسته یاد شده، آیتم‌هایی مانند تورم خودرو، بهره‌وری، کیفیت و قیمت نهاده‌های تولید مورد توجه کارشناسان این شورا قرار داشت و بر مبنای محاسبه این متغیرها، اقدام به قیمت‌گذاری می‌کردند. اما همان طور که اشاره شد، در حال حاضر آیتم‌های مورد بررسی سازمان حمایت در ارتباط با تعیین قیمت محصولات پرتیراژ نامشخص است. حال این سوال مطرح می‌شود که وزارت صمت به‌عنوان سیاست‌گذار اصلی در صنعت خودرو، چه آیتم‌ها و سرفصل‌هایی را می‌تواند در این برنامه بگنجاند تا حافظ حقوق مصرف‌کنندگان هم باشد؟ در ارتباط با این سرفصل‌ها، حسن کریمی‌سنجری، کارشناس خودرو، به «دنیای‌اقتصاد» گفت: بیش از هر چیز باید در تدوین سرفصل‌های این برنامه، شرایط فعلی صنعت خودرو و موانعی که از رهگذر تحریم ها، سر راه این صنعت وجود دارد، مورد توجه تصمیم گیران کلان قرار گیرد.

این کارشناس با اشاره به وضعیت صنعت خودرو در عرصه بین‌المللی می‌گوید: صنعت خودرو یک صنعت فراملیتی است و در توسعه جهانی زنجیره خودروسازی، هر کشوری متناسب با مزیت‌ها و میزان تاثیرگذاری که دارد، می‌تواند از آن سود ببرد. این کارشناس خودرو معتقد است در حال حاضر زنجیره خودروسازی کشور، جایی در زنجیره خودروسازی جهانی ندارد. این در شرایطی است که ایران جزو ۱۰ کشوری است که در این صنعت دارای مزیت است. کریمی‌سنجری معتقد است با اینکه به‌دلیل تحریم‌ها شرکت‌های خودروساز جایگاه خود را در زنجیره جهانی خودروسازی از دست داده‌اند و از این ناحیه فشار مضاعفی را تحمل می‌کنند. اما در شرایط فعلی خودروسازان می‌توانند با ایجاد تغییراتی وضعیت خود را بهبود ببخشند.

این کارشناس تاکید می‌کند این تغییرات می‌تواند همان سرفصل‌هایی باشد که وزارت صنعت، معدن و تجارت در برنامه جامع باید مدنظر قرار دهد. کریمی‌سنجری به سه نکته در این ارتباط اشاره می‌کند. نکته اول، توجه ویژه خودروسازان به مباحث مرتبط با هدر رفت منابع است. این هدر رفت را می‌توان در بخش‌های مختلف شرکت‌های خودروساز مشاهده کرد. این فعال صنعتی می‌گوید: در مباحث مرتبط با خطوط تولید متاسفانه شاهد هدر رفت منابع و افزایش هزینه به جای کاهش آن هستیم و فرآیندهای فروش در این شرکت‌ها با مشکل روبه‌رو است؛ بنابراین اولین نقطه‌ای که وزارت صمت می‌تواند روی آن تمرکز کند، جلوگیری از هدر رفت منابع در فرآیند تولید محصولات خودروسازان است. اشاره این کارشناس به جلوگیری از هدر رفت منابع در شرکت‌های خودروساز در شرایطی است که این کار نیازمند یک جراحی بزرگ و اصلاح ساختار در این شرکت‌ها است.

نکته بعدی که مورد توجه این کارشناس قرار دارد. توجه شرکت‌های خودروساز به ارائه بهتر خدمات پس  از فروش است. در شرایطی کریمی‌سنجری به خدمات پس از فروش به‌عنوان دومین سرفصل در برنامه جامع اشاره می‌کند که این بحث، از نقاط ضعف شرکت‌های خودروساز محسوب می‌شود و مصرف‌کنندگان از وضعیت خدمات پس از فروش ارائه شده توسط خودروسازان رضایت چندانی ندارند. نکته پایانی که این کارشناس به آن اشاره می‌کند، توجه به بخش تحقیق و توسعه در این شرکت‌ها به‌ویژه در بخش تولید پلت فرم است. کریمی سنجری می‌گوید: روی پلت فرم‌های فعلی امکان ارتقای کیفیت وجود ندارد، برای اینکه خودروسازان بتوانند کیفیت محصولات خود را بهبود ببخشند باید به سمت تولید پلت‌فرم‌های جدید حرکت کنند. این کارشناس خودرو معتقد است: این سرفصل‌ها حتی در شرایط تحریم هم امکان تحقق دارند به شرطی که هم خودروسازان خود را متعهد به انجام آن بدانند و هم وزارت صمت با نظارت کامل با هر گونه اهمال در این زمینه برخورد قاطع کند.

 

& بازار خودرو یک هفته پس از کلید خوردن شبه آزادسازی، همچنان در رکود به سر می‌برد، با این حال در مقابل ریزش قیمت مقاومت می‌کند. اواخر هفته گذشته بود که ایران خودرو قیمت پنج محصول خود را طبق فرمول جدید (پنج درصد زیر حاشیه بازار) تعیین و برای آنها فروش فوری نیز گذاشت. هرچند وزارت صنعت و ایران‌خودرو اصرار دارند افزایش قیمت رخ داده، فعلا تنها مشمول خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان و محصولات غیر سواری است، اما به‌نظر می‌رسد در آینده‌ای نزدیک، قیمت سایر خودروهای داخلی نیز افزایشی قابل‌توجه و شاید حتی طبق فرمول «پنج درصد زیر حاشیه بازار» خواهند داشت.

طبق آخرین موضع وزارت صنعت، معدن و تجارت، روش قیمت‌گذاری خودروها با توجه به قیمت آنها، متفاوت خواهد بود. بر این اساس، خودروهای مشمول قیمت‌گذاری شورای رقابت (زیر ۴۵ میلیون تومانی‌ها) با سازوکاری که سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و ستاد تنظیم بازار مشغول تدوین آن هستند، تعیین قیمت خواهند شد. از آن سو، غیرمشمول‌ها (بالای ۴۵ میلیون‌ تومانی‌ها) توسط خودروسازان و مطابق با فرمول پنج درصد زیر نرخ بازار قیمت‌گذاری می‌شوند. این موضع وزارت صنعت در حالی است که خودروسازان در اعلام قیمت جدید سایر محصولات بالای ۴۵ میلیون تومان خود تردید داشته و فعلا به همان چهار خودروی قبلی (پارس، دانگ‌فنگ، وانت تندر و وانت آریسان) قناعت کرده‌اند. تبعات اجتماعی و واکنش منفی افکار عمومی به افزایش قیمت خودرو، دست خودروسازها را برای اعلام قیمت‌های جدید بسته است و آنها تنها در صورتی که حمایت دولت را پشت‌سر خود احساس کنند، قیمت جدید محصولاتشان را ابلاغ خواهند کرد. به گفته مسوولان وزارت صنعت، قیمت‌گذاری در حاشیه بازار به شرط عرضه مناسب از سوی خودروسازان، به کاهش قیمت خواهد انجامید. با این حال آنها همچنان جسارت اعلام رسمی شبه آزادسازی قیمت خودرو را ندارند، هرچند کاملا مشخص است که در نهایت، قیمت‌ها چه طبق فرمول حاشیه بازار و چه به شکلی دیگر، در نهایت بالا خواهد رفت.

هرچه هست، بازار خودرو در شرایط فعلی همچنان رکودی سنگین را به خود می‌بیند، اما چندان میلی به کاهش قیمت ندارد. این مقاومت بازار، از آنجا سرچشمه می‌گیرد که اولا هنوز قیمت جدید بسیاری از خودروها اعلام نشده و کماکان فاصله قیمت کارخانه و بازار  زیاد است و ثانیا به‌دلیل تورم انتظاری مشتریان، خرید و فروش چندانی صورت نمی‌گیرد.    اما سری به بازار بزنیم و ببینیم نمودار قیمت‌ها طی هفته جاری چه افت‌و‌خیزی را تجربه کرده است. آن طور که نمایشگاهداران خودروی پایتخت عنوان می‌کنند، این هفته نوسانی نسبتا جزئی در بازار رخ داده و تنها قیمت برخی محصولات بالا و پایین شده است

 

& نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح ساماندهی صنعت خودرو در نوبت بررسی در جلسه علنی است، گفت که این طرح در کمیسیون صنایع تغییرات زیادی کرده و از هدف اصلی خود دور شده است.بهرام پارسایی اظهار کرد: یک فوریت طرح ساماندهی بازار خودرو دوم اردیبهشت‌ماه سال‌جاری تصویب شد و باید قاعدتا ۴۵ روز بعد در صحن علنی مجلس مطرح می‌شد، اما در روز اول مهرماه با فشار و پیگیری ما این طرح از کمیسیون صنایع به صحن مجلس آمد و از طرف کمیسیون پیشنهاد مسکوت ماندن آن مطرح شد و نمایندگان به آن رای ندادند و مصوب شد ظرف یک ماه نتیجه گزارش کمیسیون به صحن ارائه شود که نهایتا هفته گذشته در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت اما نوبت به بررسی آن نرسید و امیدواریم هفته آینده مطرح شود.

وی با بیان اینکه این طرح در کمیسیون صنایع تغییرات زیادی کرده و از هدف اصلی خود دور شده، افزود: طرح ساماندهی بازار خودرو با نظر کارشناسان، صاحب‌نظران و مرکز پژوهش‌ها و تعدادی از همکاران تهیه شده و هدف آن ساماندهی بازار خودرو بوده است. من معتقدم اگر بررسی این طرح طبق روال قانونی انجام می‌شد شاید جلوی مشکلات امروز بازار خودرو هم گرفته می‌شد. سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس اضافه کرد: هدف این طرح ایجاد فضای رقابتی و پیشرفت در صنعت خودرو و کاهش آلایندگی و خسارات ناشی از تردد خودروهای بی‌کیفیت است.

در شرایط فعلی هیچ منطقی بر قیمت‌گذاری خودرو حاکم نیست؛ در‌حالی‌که در این طرح خودروسازان موظف می‌شوند قیمت تمام‌شده را به مراجع ذی‌ربط مثل شورای رقابت اعلام کنند. ما معتقدیم اگر فضای رقابتی وجود داشته باشد، حتی کاهش قیمت هم اتفاق می‌افتد ولی چون فضا رقابتی نیست، قیمت‌ها رو به افزایش است و اگر نظارت هم نباشد خودروی بی‌کیفیت به هر قیمتی وارد بازار می‌شود. پارسایی با تاکید بر اینکه قیمت‌گذاری خودرو باید به‌صورت مستند انجام شود، اضافه کرد: پاسخگویی خودروسازها در قبال حوادث رانندگی و ایمن بودن آنها از جمله موارد دیگری است که در این طرح پیش‌بینی شده است. به‌عنوان نمونه در دوره‌ای شاهد بودیم صدها خودروی ۴٠۵ به علت آتش‌سوزی دچار سانحه شده و تعداد زیادی از هموطنانمان در آتش سوختند، ولی کسی پاسخگو نبود. امیدواریم با تصویب طرح اولیه و تغییر در پیشنهاد کمیسیون صنایع، وضعیت بازار خودرو نیز سامان پیدا کند.

 

 

& ممنوعیت واردات خودرو شرکت های واردات کننده را دچار چالش های متفاوتی کرده است. ارائه خدمات پس از فروش یکی از مشکلاتی است که شرکت ها این روز ها با آن رو به رو شده اند. تامین قطعات خودرویی به علت مشکلات پیش آمده و روند واردات  و ترخیص آن ها از گمرک به کندی و با مشکلات خاصی رو به رو شده است. اما در این میان برخی از شرکت های واردکننده ممنوعیت واردات را بهانه کرده و خدمات گارانتی ارائه نمی کنند،  و عنوان می کنند گارانتی ها در شرایط تحریم لغو می شود و مشتریان باید بابت همه خدمات هزینه آن را پرداخت کنند. این در حالی است که شرکت ها طبق قانون باید حداقل ۲ سال گارانتی و ۱۰ سال وارانتی ارائه دهند. در همین رابطه علی شکوهی کارشناس صنعت خودرو می گوید: « اصولا شرکت های وارد کننده و یا شرکت های تولیدکننده طبق گارانتی هایی که در شرایط فروش خودرو در زمان تحویل محصول به مشتری تعهد می کنند موظف هستند همان را تا پایان دوره ارائه کنند. یعنی اگر شرکت های واردکننده گارانتی 5 ساله یا 150 هزار کیلیومتر تعهد کرده اند نمی توانند اکنون به قانون ارجاع دهند که چون سازمان حمایت گفته دو سال ما هم همان را ارائه می کنیم. به طور قانونی باید همان 5 سال تعهدات خود را انجام دهند.»

او می افزاید: «تولیدکنندگان نیز به همین صورت باید به همان دوسال که تعهد کردند به تعهدات خود عمل کنند. اما اینکه شرکت ها اکنون از این موضوع سرباز می زنند این زیر پا گذاشتن قانون است چراکه چه شرکت های واردکننده چه شرکت های تولید کننده ملزم هستند طبق مافاد مندرج در کارت گارانتی خدمات را به مشتریان ارائه کنند. اگر در حال حاضر این خدمات را ارائه نمی دهند به رویه نادرست شرکت ها و عدم نظارتی که از سمت سازمان های نظارتی همانند سازمان حمایت از مصرف کنندگان و یا سازمان های زیر نظر وزارت صمت و یا هر ارگان دیگری که می تواند دراین موضوع اثر گذار باشد بر می گردد» او تاکید کرد: «اینکه  در حال حاضر قطعات پیدا نمی شود یک بحث دیگر است. یعنی واردکردن و تامین قطعات و ارائه خدمات پس از فروش به واسطه مشکلاتی که به وجود آمده برای شرکت های واردکننده تبدیل به یک معضل شده است.» این کارشناس صنعت خودرو در مورد راهکارهای موثر برای بهبود این شرایط و برطرف شدن مشکلات شرکت های واردکننده برای تامین قطعات می گوید:« دولت در این زمینه با تعیین یکسری از دستور العمل و قوانین بیشترین کمک را می تواند انجام دهد. دولت باید روند واردات قطعات و تامین قطعات یدکی را تسهیل کند چراکه شرکت ها نمی توانند همانند گذشته قطعات مورد نیاز خود را واردکنند.»

 

& عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در خصوص تعیین دستوری قیمت خودرو اظهار داشت: امروز در شرایطی قرار گرفته ایم که اکثر صنایع بخصوص صنعت خودرو با مشکلات متعدد روبه رو است. از طرفی اعمال تحریم های ظالمانه منجر به افزایش هزینه های تولید شده و از طرفی قدرت خرید مردم کاهش یافته است. احمد همتی افزود: شرایط ویژه ای که در آن قرار گرفته ایم می طلبد تصمیمات ویژه ای نیز اتخاذ گردد. ادامه کار صنعت خودرو با تعیین دستوری قیمت ها قطعا دچار مشکل خواهد شد لذا باید با اتخاذ تصمیمات متعادل علاوه بر در نظر گرفتن حفظ قدرت خرید مردم، مانع از فشار بیش از حد به صنایع تولیدی و خودروسازان باشیم تا قادر به حفظ حیات باشند. نماینده مردم سمنان و مهدی شهر در مجلس شورای اسلامی اذعان داشت: تعیین قیمت واقعی خودرو احتیاج به رایزنی و تصمیمات مشترک بین بخش های دولتی، خصوصی و سازمان حمایت از مصرف کننده دارد تا به عدد معقولی برای قیمت خودرو برسند.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی افزود: تعیین قیمت خودرو باید با در نظرگرفتن قیمت تمام شده تولید صورت پذیرد لذا نهادهای مسئول باید با برداشتن موانع و درنظر گرفتن شرایط به صورت جامع و کامل به عددی دست یابند که همه نسبت به آن اتفاق نظر داشته باشند. وی در خصوص واردات خودرو و افزایش تعرفه نیز گفت: قطعا باید در کشور فضای رقابتی وجود داشته باشد که خودروسازان در آن فضا قادر به رقابت با خودروسازان دنیا باشند. با بسته نگاه داشتن درب های واردات قطعا رشد مطلوبی در صنعت خودروسازی نخواهیم داشت لذا باید با اتخاذ تصمیمات درست و راهکارهای مناسب با رفع ممنوعیت واردات خودرو و تعیین متعادل میزان تعرفه های گمرکی فضا را به گونه ای آماده سازیم که زمینه رقابت همواره وجود داشته باشد.