نماینده مردم کردکوی، ترکمن، بندر گز و گمیشان در مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به واقعیت های کنونی کشور عرضه خودرو با قیمت های کنونی خودروسازان را متحمل ضرر و زیان کرده است لذا میبایست قیمت خودرو تجدید نظر شود اما باید این موضوع را نیز مد نظر قرار داد که اقتصاد کشور دست خوش نوسانات شدید بوده لذا در خصوص آینده بازار نمی تواند نظر قطعی داد. وی در ادامه تصریح کرد: چنانچه کماکان شورای رقابت تصمیم گیرنده قیمت خودرو باقی بماند، باید مکانیسمی با معیارهای شناور در نظر گرفته شود تا خودروسازان بر اساس متغیر های بازار بتوانند بدون تاثیر از تصمیم گیری های کوتاه مدت شورای رقابت پاسخگوی نیاز بازار باشد. این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه صنعت خودروسازی کشور از دو بخش قطعه ساز و خودروساز تشکیل شده است گفت: شرایط پیچیده ای که صنعت خودرو گرفتار آن شده در دنیا کم سابقه است لذا چنانچه تجدید نظر عاجل در خصوص قیمت خودرو صورت نگیرد خودروسازان نیازمند حمایت های وسیع تر دولت خواهند بود کما اینکه تا این لحظه نیز پایداری صنعت خودرو بدون حمایت های دولت امکان پذیر نبود.
نورقلی پور خاطرنشان کرد: قطعا آسیب خودروسازان، آسیب قطعه سازان را در پی خواهد داشت که موقعیت شغلی خیل عظیم مجموعه نیروی انسانی را به مخاطره خواهد انداخت و زمینه ساز بحرانی بزرگ در حوزه بیکاری کشور خواهد شد لذا در شرایط کنونی کشور، حفظ خودروسازی کشور و به تبع آن حفظ اشتغال نیروی انسانی مرتبط با آن در گرو حمایت های گسترده دولت است زیرا در شرایط فعلی خودروسازان امکام بقا و ادامه مسیر ندارند. وی در خصوص مشکلات قطعه سازان گفت: در کنار تحریم های خارجی، متاسفانه با دست خود تحریم های داخلی وضع کرده ایم و در واقع تصمیمات مدیران ارشد کشور و دستگاه های نظارتی و قوه قضائیه دست تولیدکنندگان و صنعتگران را بسته است. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به توانمدی قطعه سازان کشور گفت: نگاه بدبینانه دستگاه های نظارتی مبنی بر قاچاق کالا و ارز، قطعه سازان توامند کشور را در واردات مواد اولیه و قطعات مورد نیاز با مشکل مواجه کرده است لذا میبایست مسیری ویژه خارج از بروکراسی های پیچیده تخصیص ارز و ثبت سفارش راه اندازی شود تا قطعه سازان بتوانند کالای مورد نیاز را به راحتی و در اسرع وقت از گمرکات کشور وارد کنند زیرا در غیر اینصورت، روند تولید در کشور با چالش های جبران ناپذیری روبه رو خواهد شد. با توجه به شرایط واقعی کشور، خودروسازان هر روز در حال زیان هستند لذا میبایست این حق را داشته باشند که قیمت کالای تولیدی را بر مبنای واقعی اقتصاد و با سود معقول با توجه به قیمت تمام شده کالا عرضه کنند. در حال حاضر قیمت کارخانجات خودروسازی 50 درصد قیمت واقعی آن است که ایجاد رانت و فساد گسترده در این حوزه کرده است و در واقع پول ناشی از تولید به جیب دلالان می رود نه تولید کنندگان. رامین نور قلی پور در پایان تاکید داشت: شورای رقابت باید با در نظر گرفتن واقعیات، نسبت به واقعی سازی قیمت خودرو اقدام کند البته باید این نکته را نیز توجه داشت که خواهان گرانی و تورم در کشور نیستیم اما در عین حال با در نظر گرفتن واقعیات باید گفت، با ادامه روند فعلی صنایع خودرویی توان ادامه حیات را از دست خواهند داد.
& مخالفان تعیین قیمت خودرو در حاشیه بازار هیچ استدلال منطقی برای جلوگیری از افزایش قیمت ها ندارند. بعضی معتقدند که گروه هایی در دولت نمی خواهند قیمت ها رشد کرده و تورم ایجاد کند که این حرف هم منطقی نیست. عدم افزایش قیمت خودرو از در کارخانه باعث شده سود حاشیه بازار به جیب دلال ها و واسطه گران بریزد. محمدرضا نجفی منش تولید خودرو در مهرماه سال جاری 40 درصد کاهش پیدا کرده است و با توجه به شرایط کنونی روزی که ترامپ آرزوی آن را دارد، یعنی به صفر رسیدن تولید خودرو و زمین خوردن صنعت در ایران دور نیست. علت ها در کاهش میزان تولید خودرو در اولین ماه پاییز واضح است. خودروسازان در شش ماه متحمل زیانی به مبلغ 5500 میلیارد تومان شده اند که درحال افزایش است. برای هر ماه تولید خودروسازان کشور دچار 2 هزار میلیارد تومان زیان می شوند. هزینه تولید افزایش یافته درحالی که آن ها مجاز به بالا بردن قیمت ها نیستند. این مشکلات باعث شده خودروسازان نتوانند مطالبات قطعه سازان را پرداخت کنند. اکنون حدود یک ماه است که خودروسازان هیچ پولی به قطعه سازان پرداخت نکرده اند به همین دلیل تولید برای قطعه ساز هم مقرون به صرفه نیست و بیشتر واحدها یا تعطیل شده یا تعدیل نیرو کرده اند. مخالفان تعیین قیمت خودرو در حاشیه بازار هیچ استدلال منطقی برای جلوگیری از افزایش قیمت ها ندارند. بعضی معتقدند که گروه هایی در دولت نمی خواهند قیمت ها رشد کرده و تورم ایجاد کند که این حرف هم منطقی نیست. عدم افزایش قیمت خودرو از در کارخانه باعث شده سود حاشیه بازار به جیب دلال ها و واسطه گران بریزد چراکه بیشتر افرادی که برای خرید خودرو ثبت نام می کنند، محصول را برای فروش دوباره در بازار می خرند نه مصرف شخصی. به دلیل مشکلات دومینو واری که دامن خودروسازی و صنایع مرتبط با آن را گرفته نامه ای به رییس جمهور نوشتیم که امیدواریم هرچه زودتر به مفاد آن توجه کنند تا جلوی فاجعه گرفته شده و قیمت خودرو در حاشیه بازار تعیین شود.
در نامه فعالان این صنعت چهار راه حل برای بهبود قطعه سازی ارائه شده است. راه حل اول اینکه قیمت ها در این صنعت اصلاح شود. نکته دوم این پرداخت به قطعه سازان یک ماهه باشد چراکه اکنون تمام خریدها نقدی انجام می شود و این درحالی است که قطعه ساز باید پول کارگر و بیمه را هم پرداخت کند. به دلیل افزایش هزینه های جاری، تولید و تاخیر در پرداخت مطالبات به مدت سه یا چهارماه به معنی توقف کار و ورشکستگی است.راه حل سوم مربوط به دشواری تامین مواد اولیه است. اگر دولت امکان عرضه مواد اولیه و خرید آن در بورس را برای واحدهای تولیدی فراهم کند، از سختی کار کاسته می شود. نکته آخر مربوط به بدهی قطعه سازان است که اگر بخواهند آن را با نرخ جدید و نیمایی پرداخت کنند، ورشکسته می شوند. مطالبه دیگر قطعه سازان و خودروسازان در کشور که البته خواسته وزیر صمت هم هست، تلاش بیشتر برای افزایش عمق داخلی سازی است. امید است که دولت به راه حل ها و نکات مد نظر فعالان خودروساز و قطعه ساز توجه کند تا جلوی فاجعه گرفته شود.
& مدیر اداره بنادر و دریانوردی بندر لنگه گفت: برای دومین بار در سالجاری ظرف مدت یک روز (24 ساعت)، میزان تخلیه خودرو در رویه ترانزیت خارجی از لندینگ کرافت در این بندر به مرز سه هزار دستگاه رسید.قاسم عسکری نسب عصر سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: این تعداد خودرو از 20 فروند شناور لندینگ کرافت توسط تیم عملیاتی واحد بندری و دریایی بندرلنگه تخلیه شد که ارائه چنین خدماتی، در سطح بنادر کشور بی سابقه بوده است. وی بیان داشت: اردیبهشت ماه سالجاری نیز برای نخستین بار، بیش از یکهزار و 32 دستگاه خودرو از 18 فروند شناور در مدت 18 ساعت تخلیه شد.مدیر اداره بنادر و دریانوردی بندرلنگه اظهارداشت: این موفقیت بزرگ حاصل تلاش واحد دریایی و بندری با مشارکت بخش خصوصی است.عسکری نسب خاطرنشان کرد: کارکنان بنادر و دریانوردی بندر لنگه می توانند با کارآمدی، تخصص، عملکرد دقیق و اطمینان بخش خود و با برنامه ریزی جامع، رکوردهای عملیاتی و انجام کارهای بزرگ در سطح بنادر کشور را در کارنامه کاری خود ثبت کنند.
مدیر اداره بنادر و دریانوردی بندرلنگه بیان داشت: در هشت ماه گذشته 79 هزار و 280 دستگاه خودرو از این بندر جابه جا شد که نشان از رشد 39 درصدی این بخش از فعالیت های بندری و کسب جایگاه نخست بندرلنگه در زمینه ترانزیت خودرو در سطح بنادر کشور دارد.عسکری نسب ادامه داد: به صورت میانگین روزانه 800 دستگاه خودرو از 6 فروند شناور در این بندر تخلیه می شود.وی بیان داشت: بندرلنگه به علت برخورداری از نزدیک ترین مرز دریایی به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، به لحاظ حجم ترانزیت خارجی خودرو یکی از بنادر مهم کشور و چهار راهی برای ترانزیت خودرو به کشورهای آسیای میانه محسوب می شود.اتصال از سه جهت به شبکه جاده ای کشور، موقعیت مناسب قرارگیری بندر به لحاظ جغرافیایی، نزدیکی به تنگه هرمز و آب های بین المللی، وضعیت مناسب توسعه فیزیکی طی سال های اخیر در کنار مدیریت اصولی و تاثیرگذار حوزه دریایی و بندری در این خطه باعث شده بندر تجاری لنگه همچنان در عرصه ملی و بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشد.
& عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت:وزارت صنعت با افزایش قیمت خودرو ها به شرط افزایش کیفیت موافقت میکند ولی کمیسیون صنایع و معادن مجلس موافق افزایش قیمت نبوده و نیست.محمدرضا منصوری؛ در خصوص زمان و نحوه قیمت گذاری خودروها گفت: وزارت صنعت با افزایش قیمت خودرو ها به شرط افزایش کیفیت موافقت میکند ولی لازم به ذکر است که کمیسیون صنایع و معادن مجلس موافق افزایش قیمت نبوده و نیست. وی در خصوص واردات خودروهای خارجی و احتمال رفع ممنوعیت ورود آنها به کشور گفت: قطعا واردات خودرو انجام نمیشود برای این که در دوران تحریم هر چه هزینهها کمتر باشد میتوانیم قیمتها را ثابت نگه داریم و هر چه هزینهها بالاتر برود و ارزمان از کشور خارج شود ارزش پولمان کاهش پیدا میکند. منصوری با بیان اینکه توجیهی برای واردات تا اوایل دوران تحریم نیست افزود: ممکن است در سال آینده شرایط جدیدی در این خصوص به وجود بیاید. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: پیشنهاد میکنم همین خودروهایی که وارد ایران شده ولی در گمرک ها مانده اند را با گرفتن تعرفه وارد کنیم تا کمی از نیازهای کشور را برطرف کنیم.
& عضو کمیسیون صنایع گفت: کارگروه بررسی قیمت خودرو باید به گونهای عمل کنند که حاشیههای ایجاد شده بازار خودرو به حداقل برسند.رمضانعلی سبحانیفر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو باخبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره با افزایش قیمت خودرو در ماههای اخیر، اظهار کرد: صاحب نظران و کارشناسان در این حوزه تلاش میکنند تا قیمت خودرو را مطابق با تغییرات قیمت مواد اولیه داخلی تعیین کنند.وی افزود: قیمت برخی قطعات وارداتی که ارز آوری دارند، با تغییر نرخ ارز افزایش یافته و این موضوع قطعهسازان را با مشکل مواجه کرده است، اما طبق دستورالعمل آنها مجاز به افزایش قیمت نیستند، در هر صورت عامل مذکور از علل اصلی افزایش قیمت خودرو است.سبحانی فر در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم کارگروهایی که در حال بررسی این موضوع هستند، قیمت خودرو را به گونهای تعیین کنند که حاشیههای بازار خودرو که توسط دلالان ایجاد شده، به حداقل برسند.
& طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید انواع خودرو در مهر ماه امسال با کاهش 39.8 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است.تولید انواع خودرو در مهرماه سال جاری به ۸۳ هزار و ۲۷ دستگاه رسید که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که ۱۳۷ هزار و ۹۱۴ دستگاه بوده، ۳۹.۸ درصد کاهش داشته است.این آمار به تفکیک نوع خودرو بدین شرح است که تولید انواع سواری در مهر ماه امسال ۷۶ هزار و ۹۰۹ دستگاه بوده که نسبت به تولید ۱۲۸ هزار و ۸۳۸ دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، کاهش ۴۰.۳ را تجربه کرده است.در این مدت تولید انواع اتوبوس نیز ۷۳ دستگاه بوده که نسبت به مهر سال گذشته که ۱۸۲ دستگاه بوده است، ۵۹.۹ درصد کاهش داشته است.همچنین تولید انواع وانت در مهرماه امسال ۴۸۲۳ دستگاه بوده است که به نسبت تولید ۷۵۰۴ دستگاهی در مهر ماه سال گذشته، کاهش ۳۵.۷ درصدی داشته است.مهرماه امسال تولید انواع کامیونت، کامیون و کشنده با کاهش ۳۱.۳ درصدی روبرو شده بهگونهای از ۱۲۷۷ دستگاه در مهرماه سال گذشته به ۸۷۷ دستگاه رسیده است.اما برخلاف این محصولات تولید انواع ون، مینیبوس و میدلباس در مهرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش همراه بوده است.براین اساس انواع ون با تولید ۱۷۷ دستگاه در مهرماه امسال نسبت به تولید ۳۸ دستگاه در مهرماه سال گذشته، افزایش تولید ۳۶۵.۸ درصدی و انواع مینیبوس و میدلباس نیز با تولید ۱۶۸ دستگاه در مهر امسال نسبت به ۷۵ دستگاه در مدت مشابه سال گذشته، رشد تولید ۱۲۴ درصدی را تجربه کرده است.همچنین تولید انواع خودرو در هفت ماهه نخست سال جاری نیز کاهش ۱۹.۵ درصدی داشته است بهگونهای که تولید انواع خودرو از ۸۲۴ هزار و ۶۰۱ دستگاه در هفت ماهه نخست سال گذشته به ۶۶۳ هزار و ۴۵۱ دستگاه رسیده است.