بر این اساس مجموع فروش رنو به ایران در ۹ماهه ۲۰۱۸ نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۱۳ درصدی داشته و به ۹۶ هزار دستگاه رسیده است. رنو در ۹ ماهه سال قبل ۱۱۰ هزار و ۵۴۹ دستگاه خودرو روانه بازار ایران کرده بود.رنو در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۶۲ هزار و ۷۹دستگاه از محصولات خود را روانه بازار ایران کرد. فروش رنو فرانسه به ایران در این سال نسبت به سال قبل از آن رشد ۳/ ۴۹ درصدی داشت. ایران هشتمین بازار مهم برای شرکت رنو محسوب میشد. دیگر خودروساز فرانسوی، پژو-سیتروئن نیز آمارهای فروش خود را برای ماه گذشته میلادی اعلام کرده است. البته آمارهای پژو-سیتروئن به تفکیک مناطق جهان که در آنها فعال است اعلام شده است. ایران در تقسیمبندی مناطق این شرکت در منطقه خاورمیانه و آفریقا قرار میگیرد. بر اساس آمارهای اعلامی این شرکت، در سه ماه سوم سالجاری میلادی این شرکت در منطقه خاورمیانه و آفریقا، تنها توانسته تا ۱۲ هزار و ۷۰۰دستگاه خودرو را به فروش برساند. این در حالی است که در سه ماه سوم سال گذشته میلادی، پژو در این منطقه۱۳۱هزار دستگاه از انواع محصولات خود را عرضه کرده بود. این کاهش ۳/ ۹۰ درصدی بیتردید تحتتاثیر خروج این خودروساز فرانسوی از بازار ایران به وجود آمده است. اگر آمار فروش ۹ ماه این شرکت در سال ۲۰۱۸ را با مدت مشابه در سال گذشته مقایسه کنیم، شاهد افت فروش ۷/ ۴۷ درصدی این برند در منطقه خاورمیانه و آفریقا خواهیم بود. در ۹ماه ابتدای سال جاری میلادی این شرکت در مجموع ۱۹۸هزار و ۴۰۰دستگاه از محصولات خود را روانه بازار خاورمیانه و آفریقا کرده است. این در حالی است که در ۹ ماه ابتدایی سال گذشته میلادی این برند توانسته در مجموع ۳۷۹ هزار و ۴۰۰دستگاه از انواع محصولات خود را در این بازار به فروش برساند. این آمارگویای آن است که افت ۷/ ۴۷درصدی فروش این شرکت منجر به افت فروش ۱۸۱ هزار دستگاه عنوان محصولات پژو در بازار خاورمیانه و آفریقا شده است.
& یک کارشناس صنعت خودرو گفت: شورای رقابت و دیگر دستگاههای مسوول دولتی با سرکوب قیمت خودرو، تیشه به ریشه خودروسازی و قطعهسازی بهعنوان مهمترین صنایع اشتغالزای داخلی میزنند.حسن کریمیسنجری اظهار کرد: برای زنجیره خودروسازی مهمترین کاری که در حال حاضر میتوان انجام داد، آزادسازی قیمت است.وی افزود: از سوی دیگر دولت بهدنبال این است که کار قیمتگذاری خودرو را به یک ستاد تحت عنوان ستاد تنظیم بازار یا هر ستاد دیگری بسپارد؛ اگر قرار باشد ستاد تنظیم بازار نیز همان روشهای شورای رقابت را در پیش بگیرد، تفاوتی در شرایط فعلی ایجاد نخواهد شد. به اعتقاد کریمیسنجری، در حال حاضر بهترین گام این است که فاصله بین قیمت کارخانه و بازار خودروها از بین برود، در این صورت عرضه خودرو صیانت میشود و این صنعت شرایط مناسبتری پیدا خواهد کرد. همچنین تقاضای کاذب و با هدف دلالی خودرو از بین رفته و این بازار به تعادل میرسد و از حالت رکود و گرانی خارج خواهد شد. این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: از دیگر اقدامات مهم در خودروسازی برای ایجاد توسعه، بحث استفاده و بهرهمند شدن از مشارکتهای خارجی است که در حال حاضر بهدلیل تحریمها این امکان وجود ندارد. کریمیسنجری اظهار کرد: در شرایط فعلی که دست خودروسازی ما از مشارکت خارجی کوتاه است، لازم است دولت و شرکتهای خودروسازی به این موضوع بپردازند و مقداری ساختار خود را مهندسیتر کرده و به سوی خصوصیسازی حرکت کنند.
& عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفت: بیش از ۵۰ درصد قطعات متنوع لوازم یدکی خودرو، چینی است. محمد عزیزی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در چند سال اخیر به سبب پایین بودن قیمت ارز و به صرفه بودن واردات صنعت قطعهسازی، قطعهسازان کشور به واردات آن روی آورده بودند، اظهار کرد: با توجه به افزایش قیمت ارز، واردات قطعه برای واردکنندگان صرفه اقتصادی نخواهد داشت، بنابراین اکنون فرصت خوبی برای تولیدکنندگان داخلی است. به گفته او، متنوع نبودن محصول موجب شده تا قطعهسازان به تولید قطعات پراید و پژو فکر کنند و هیچوقت برای انتقال فناوری و توسعه و صادرات فکر نمیکنند. عزیزی با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد قطعات متنوع لوازم یدکی خودرو، چینی است و آنها را وارد میکنیم، بیان کرد: بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار شاغل در صنایع قطعهسازی داریم. از سویی دیگر، رییس انجمن صنایع همگن و قطعات خودرو با بیان اینکه درحال حاضر طلب قطعهسازان از شرکتهای خودروسازی به ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است، گفت: تولید و داخلیسازی قطعات در کشور حمایت فوری دولت از صنعت قطعهسازی را میطلبد. محمدرضا نجفی منش، در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه با قطع همکاری شرکت رنو با خودروسازان کشور چارهای جز داخلیسازی قطعات مورد نیاز را نداریم، اظهارکرد: تولید و داخلیسازی قطعات در کشور حمایت فوری دولت از صنعت قطعهسازی را میطلبد چراکه امروز آنها با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند. او با بیان اینکه درحال حاضر طلب قطعهسازان از شرکتهای خودروسازی به 15 هزار میلیارد تومان رسیده، افزود: البته در 6 ماهه امسال هم خودروسازان به خاطر قیمتگذاری خودرو با ضرر 5 هزار میلیارد تومانی روبه رو شدهاند.
& هزارحلقه لاستیک سنگین اتوبوسی برای ناوگان حملونقل جادهای برای انتقال زائران اربعین اختصاص یافت. آمارهای ارائه شده معاونت امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد ۱۸ هزار و ۵۰۰ حلقه لاستیک سنگین اتوبوسی ویژه حملونقل جادهای زائران اربعین حسینی در نظر گرفته شده است. همچنین حدود چهار هزار و ۴۰۰ حلقه لاستیک سنگین ناوگان حملونقل درونشهری اتوبوسی نیز که در ارائه خدمات به زائران اربعین حسینی مورد استفاده قرار میگیرند به وزارت کشور تخصیص یافتهاند. به این ترتیب در مجموع با هدف تسهیل خدمترسانی به زائران اربعین و تامین نیاز بازار در این دوره زمانی ۲۲ هزار و ۹۰۰ حلقه لاستیک سنگین به اتوبوسهای ویژه حملونقل جادهای و درونشهری زائران اختصاص داده شده است. بر این اساس از ابتدای سالجاری تا پایان مهر ماه بیش از ۶۰۰ هزار حلقه لاستیک سنگین تولید داخل و ۳۰۰ هزار حلقه لاستیک سنگین وارداتی توزیع شده است. آمارهای ارائه شده نشان میدهد از ابتدای آغاز طرح توزیع لاستیک با حواله و نرخ مصوب یعنی از چهاردهم تیرماه سالجاری تا پایان مهر ماه، ۳۸۶ هزار حلقه لاستیک وارداتی و تولید داخل در اختیار شبکه حملونقل قرار گرفته است.این گزارش حاکی است جهت رفع نیاز ناوگان سوخترسانی کشور تعداد ۱۵۰۰ حلقه لاستیک سنگین به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی جهت رفع نیاز اختصاص یافت.
& مدیرعامل جدید سایپا مشکل اصلی صنعت را در وجود نظام بنگاهداری دانسته و اینکه مدیریت بنگاه های صنعتی از جمله صنعت خودرو باید ساماندهی شود. طی گفتگو با مدیرعامل اسبق سایپا به بررسی این راهکار پرداخته شده است. مدیرعامل جدید سایپا مشکل اصلی صنعت را در وجود نظام بنگاهداری دانسته و اینکه مدیریت بنگاه های صنعتی از جمله صنعت خودرو باید ساماندهی شود. طی گفتگو با مدیرعامل اسبق سایپا به بررسی این راهکار پرداخته شده است. سعید مدنی در خصوص اظهارات مدیرعامل جدید سایپا مبنی بر لزوم ساماندهی مدیریت بنگاه های صنعتی به خصوص صنعت خودرو اظهار داشت: فرمایشات ایشان درست است و یک سری اشکالات در نظام بنگاهداریمان وجود دارد و به طور کل می توان گفت فضای بنگاهداری در کشور ما با مشکل روبه رو است و زیرساخت های موجود در بنگاه ها و فضای کسب و کار عمدتا این بنگاه ها را با چالش مواجه می کند. وی در ادامه به تشریح برخی از این زیرساخت ها پرداخت و گفت: 85 درصد از اقتصاد کشور دولتی است که این اقتصاد دولتی منجر به عدم ثبات نرخ ارز شده است زیرا دولت تعیین کننده نرخ ارز بوده و هر زمان اراده کند قادر به افزایش و یا کاهش آن می باشد و نظام اقتصادی ما بر پایه پول نفتی است که دلار آور است، دلاری که باعث و بانی همه این مصیبت ها است همچنین با توجه به اینکه بخش اعظم بنگاه ها دولتی است نظارت درستی بر آن ها صورت نمی گیرد زیرا دولت خود مجری کارها است و یکی دیگر از اشکالات، نظام قیمت گذاری است لذا همه این عوامل در زیرساخت های فضای اقتصادی و کسب و کار کشور مشکلاتی ایجاد کرده که به بنگاه ها از جمله خودروساز سرایت می کند.
در این میان خریداران خودرو دو دلیل را برای خرید خودروها عنوان میکردند، دسته اول آنهایی بودند که به دلیل ورود دلالان و سرمایههای سرگردان به بازار خودرو بعد از بازار ارز و شکلگیری حاشیه بازار برای قیمت برخی از تمامی خودروها، وسوسه میشدند تا به این بازار وارد شده و آنها نیز از این تفاوت قیمت سودی به دست بیاورند و دسته دوم هم آنهایی بودند که از آینده بازار و قیمتهای آن نگران بودند و خریدهای خود را پیش از موعدی که پیش از این برنامهریزی کرده بودند، انجام دادند. البته دسته سومی نیز وجود داشتند که نگران توقف تولید به دلیل فرا رسیدن تحریمها بر علیه صنعت خودرو ایران بودند، بنابراین آنها نیز وارد میدان شده و خریدهای خود را به این دلیل انجام دادند که بتوانند از این وضعیت ضرر کمتری ببینند، در حالیکه پیش فرض آنها در مورد توقف تولید کاملا غلط است؛ چراکه حتی در سختترین تحریمهایی که بر علیه صنعت خودرو ایران در دوره گذشته اعمال شد نیز تولید در صنعت خودروی ایران هیچگاه متوقف نشد و در دوره فعلی نیز قرار است توقفی ایجاد شود.
یک مقام مسئول در صنعت خودرو در همین ارتباط به خبرنگار مهر گفت: واقعیت آن است که صنعت خودرو در ایران توقف ناپذیر است و آنگونه که خودروسازان میگویند، در سالهای گذشته تلاش شده تا برخی از قطعات بومیسازی شده و درصد داخلیسازی آنها افزایش یابد. ضمن اینکه اگر حتی قطعهای از کمپانی مادر نیز به خطوط تولید خودرو در ایران نرسد، کشورهای ثالثی هستند که این قطعات را برای صنعت خودروی ایران تامین می کنند؛ هرچند با قیمت بالاتر . پس جای نگرانی از این بابت وجود ندارد. از سوی دیگر بسیاری از قطعهسازان برای تامین قطعات مورد نیاز صنعت خودرو در ماههای گذشته، اقدام به واردات کرده بودند که اگرچه مشکلات زیادی از سوی دولت برای ترخیص قطعاتشان به وجود آمده بود، اما به هر حال تدبیر کرده بودند و تلاش نمودند تا این نگرانی درباره توقف تولید را تا حدود زیادی برطرف کنندپاسخ این سؤال را که چرا دولت دوباره بهسراغ بحث سهمیهبندی بنزین رفته، باید در میزان رشد مصرف بنزین دنبال کرد. در حالی که پیشبینی میشد امسال رشد مصرف بنزین به 8.8 تا 9 درصد رشد نسبت به مصرف سال 96 برسد، این میزان رشد از 10 درصد عبور کرده است و آنچنان نمودار رشد مصرف بنزین شیب تندی به خود گرفته که دولت ترجیح داده آمار مصرف بنزین را محرمانه کند و در محرمانگی آمار مصرف، بهفکر چاره بیفتد.رشد مصرف بنزین در سال 93، تنها 1.6 درصد بود، ولی در سال 94 به 2 درصد و در سال 95 هم به 5.1 درصد رسید. میزان رشد مصرف بنزین در سال 96 به 8 درصد رسید و در سال 97 تا امروز این میزان رشد نسبت به متوسط سال 96، به بیش از 10 درصد رسیده است.ثابت ماندن قیمت بنزین از خردادماه 94 تا امروز (1000 تومان در هر لیتر) و نبود ابزار کنترلی، کنار نبود فرهنگ مصرف بهینه و همچنین تولید خودروهایی با مصرف بالای سوخت موجب شده تا مصرف فرآورده ارزشمند و استراتژیکی چون بنزین در کشور ما، مثل یک کالای بیارزش و دمدستی، بهصورت بیمهابا و افسارگسیخته ادامه یابد.
بدون شک اگر خودروسازان ما به تولید خودروهایی با مصرف سوخت پایین و تکنولوژی بهروزتر میپرداختند، ناوگان حملونقل عمومی مناسب با افزایش تقاضا و رشد جمعیت کلانشهرهای کشور توسعه یافته بود و مردم به فرهنگ مصرف بهینه سوخت توجه داشتند، امروز بحث سهمیهبندی و استفاده از آن بهعنوان یک ابزار بازدارنده رشد مصرف بنزین، در دولت مطرح نشده بود. بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان در این خصوص گفت: انجام هر اقدامی در زمینه بنزین، در جهت کنترل مصرف، جلوگیری از قاچاق و عدم وابستگی به واردات است.
& وزیر پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت از برنامه های ویژه در صنعت خودرو خبر داد و گفت قیمت خودرو به تعادل می رسد.رضا رحمانی به تشریح برنامه های خود برای وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخت و گفت: در شرایط خاصی قرار داریم مسائل تحریم و نوسانات ارزی پیش روی کشور است و برنامه های بنده برای وزارت صنعت، معدن و تجارت تحت تاثیر همین شرایط است.وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ضمن توجه به برنامه های بلند مدت و اهدافی که در برنامه توسعه ای پیش و سایر اسناد بالا دستی بینی شده، برای تنظیم بازار و صادرات برنامه های ویژه ای را پیگیری می کنیم.وی با بیان اینکه مختصات امروز کشور در حوزه تولید متفاوت است، بیان داشت: در مواد معدنی و محصولات صنایع معدنی با افزایش نرخ ارز توجیح اقتصادی افزایش پیدا کرد و به نوعی فرصت است، اما در برخی حوزه های دیگر اقتصادی محدودیت هایی وجو ددارد با این شرایط باید بیشترین بهره را از فرصت های تحریمی داشته باشیم تا آثار منفی تحریم در زندگی مردم کاهش یابد.
رحمانی با بیان اینکه کشور توانمندی و ظرفیت خوبی در حوزه تولید و اشتغال دارد، گفت: از همه این ظرفیت استفاده نشده ایت که می توان با توجه به تجریبات وجمع بندی های صورت گرفته از تمام ظرفیت کشور استفاده کرد اما نکته مهم این است که برنامه ها را چگونه اجرایی کنیم. وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: در نظر دارم تیم قدری که انگیزه و نشاط و نیرو جوانی را داشته باشد در این بین از آقایان و خانم ها دعوت به همکاری می شود، یقینا آمدن آنها انرژی مثبتی به مجموعه خواهد داد. وی با اشاره به ظرفیت مردمی، اظهار داشت: نباید از ظفیتهای مردم غافل شد، شرایط امروز ایجاب می کند مشارکت مردم افزایش پیدا کند از این روی باید اتاق های فکر با حضور فعالان عرصه تولید تشکیل شود تا جلوی بخشنامه های پی در پی گرفته شود. نباید فراموش کرد هر کجا از توان مردمی استفاده کرده ایم موفق بودیم. رحمانی در خصوص سوق دادن نقدینگی به تولید گفت: در این مسیر باید وزارت اقتصاد و بانک مرکزی برنامه داشته باشد و ما نیز در اجرای برنامه ها با آنها همکاری می کنیم با این حال باید انگیزه مردم برای سرمایه گذاری در تولید راافزایش دهیم که نباز به فرهنگ سازی دارد به نوعی باید تولید کننده قهرمان تلقی شود اما تا زمانی که دلالی چند برابر تولید بازدهی دارد انگیزه برای حضور در تولید کاهش می یابد. وی تاکید کرد: از سوی دیگر باید به سمت صنایع فناوری برویم، تا جایی که لازم است به این صنعت یارانه بدهیم و معافیت مالیاتی در نظر گرفته شود چرا که بعد از 10 سال قطب های صنعت در کشور شکل می گیرد و نتایج آن را در همه مناطق شاهد خواهیم بود.
رحمانی با بیان اینکه صنعت خودرو، صنعت مادر است، بیان داشت: این صنعت در کشور ما بازار خوبی دارد، در برنامه ششم نیز توجه ویژه به این صنعت شد، ما نیز در وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه ویژه ای طراحی کرده ایم که با همکاری بخش های مختلف اجرایی می شود. وی توضیح داد: برنامه اساسی این است که با افزایش تیراژ و داخلی سازی می توان هزینه های را پوشش داد و قیمت خودرو را متعادل کرد.وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه عدم ثبات در تصمیم گیری آفت تولید است، بیان داشت: با پیش بینی شرایط اقتصادی کشور در 6 ماه آینده می توان از اتخاذ تصمیمات دوره ای و متعدد جلوگیری کرد، از سوی دیگر با مشارکت بخش خصوصی می توان تصمیم گیری های قاطع و بلند مدت گرفت.